Vilken social medie-tjänst är bra för vad?

Här är en matris med några av de vanligaste sociala medie-tjänsterna. Tanken är att du ska få en snabb överblick kring vad de olika tjänsterna är, vad de är bra för och mindre bra för.

Bambuser

Vad är det?

En tjänst där du kan direktsända antingen via mobiltelefon eller via dator. Du kan skicka ut länken så att andra kan följa sändningen live. Filmklippet sparas ner så att du senare kan bädda in det på olika sajter.

Bra för

Kraven på tekniken är låg. Det är enkelt att använda. Andra som inte finns där kan ändå på ett enkelt sätt ta del av seminariet, föreläsningen eller liknande.

Mindre bra för

Tänk på

Ljudet är viktigare än bilden i det här fallet. I de fallen det går så koppla gärna in ljudanläggningen i datorn för att få bästa ljud. Bambuser innehåller också en chattfunktion. Det är ett bra sätt att även involvera dem som sitter och tittar på sändning Exempelvis genom att uppmuntra dem till att ställa frågor via chatten. Låt inga frågor eller kommentarer bli obesvarade.

Facebook

Vad är det?

Facebook är ett socialt nätverk med över en miljard användare runt om i världen. Här finns möjlighet för företag att skapa sidor, skapa grupper för diskussion, annonsera m.m.

Bra för

Inom Facebooks regi kan du starta olika diskussions-grupper. Det är bara dem med ett Facebook konto som kan nå grupperna. Du kan välja att göra grupperna öppna eller hemliga. Grupperna fungerar utmärkt som små typ av intranät.

Mindre bra för

Facebook är i första hand till för att dela material vänner emellan, eller i gruppen. Du kan inte skapa material på Facebook, däremot kan du dela det du gör på andra plattformer via Facebook.

Tänk på

Bli personligen inte vän med elever, brukare osv. Utnyttja istället funktionen med olika grupper eller företagssidor. Skapa t.ex. en grupp för varje klass.

Flickr

Vad är det?

I första hand är Flickr en plattform för att dela bilder med varandra. Du kan skapa egna grupper och bjuda in användare i dem för att tillsammans titta på, lägga upp och kommentera bilder. Bilderna kan på ett enkelt sätt laddas ner i olika storlekar. Flickr hanterar också video.

Bra för

Bra för att dela bild och ljud. Utmärkt för att kommentera varandras foton och visa upp sina egna. Du kan även skapa bildspel. Du kan med fördel använda Flickr som din bilddatabas / bildbank – både att ladda upp bilder i eller använda andras bilder som har CC-licenser.

Mindre bra för

Plattformen bjuder inte in till att dela något annat än just bilder. Det finns ingen struktur för att diskutera eller göra egna status- uppdateringar. Flickr kan bilder och inget annat.

Tänk på

Allt material som du själv inte har skapat måste du vara extra försiktig med. Det är lätt hänt att man plockar en bild och använder utan att reflektera över vart den kommer ifrån. Kolla alltid med upphovs-mannen eller vilken CC-licens som finns på bilden innan du gör något med den.

Foursquare

Vad är det?

Foursquare är ett social nätverk baserat på fysiska platser. Du rejtar olika ställen du varit på via Foursquare. Du kan också få tips om vilka ställen som finns i din närhet och vad de som besökt stället tycker om det.

Bra för

Mindre bra för

Det är en begränsad plattform för att kunna skapa något som företag. Det går att kommentera och rejta olika ställen, vilket kan vara bra att hålla koll på ibland som företag. Plattformen är inte så stor i Sverige.

Tänk på

Google+

Vad är det?

Ett socialt nätverk skapat för att utmana Facebook. Här kan du enkelt dela in dina vänner i kategorier/ cirklar för att få en god överblick över de intresse-områden du har. Här delar du filer, statusuppdateringar, bilder, film osv.

Bra för

Ett enkelt och bra sätt att hålla ordning på kontakter och vänner. Smidig plattform att dela information och kommunicera med varandra. Här finns även en väl utvecklad videokonferans-funktion.

Mindre bra för

Google+ har fler registrerade användare än vad Facebook har, men används inte lika aktivt som Facebook.

Tänk på

Google+ är mindre allmänt känt än Facebook och tröskeln är högre för användare att skapa ett gmail-konto (som behövs) än att registrera sig på Facebook.

Instagram

Vad är det?

Instagram är en snabbt växande bilddagbok. Här kan du enkelt ta ett foto med din mobil, lägga på ett filter som gör att kortet ser blåare ut, äldre, starkare färger, suddigare osv. och sedan dela det på både Twitter och Facebook.

Bra för

Varje bild kan du sätta en etikett på, en så kallad hashtagg. Använd en hashtagg, typ #mymalmo, och uppmana folk att tagga alla sina bilder med just den taggen. Eller kanske ännu mer specifikt #Modernamuseet Snabbt, roligt och enkelt sätt att dela bilder.

Mindre bra för

Du kan inte göra så mycket mer än att lägga upp en bild och kommentera andras. Det är svårt att samla alla bilder som inte är taggade på exakt samma sätt. Då är Flickr bättre på det. Det går inte heller på ett enkelt sätt ladda ner bilder från Instagram. Är det avsikten är det bättre att använda Flickr.

Tänk på

Upphovsrätten gäller när du lägger upp bilder på Instagram. Du äger inga andra bilder än dina egna. Var noga med att specificera vilken hashtagg som gäller.

LinkedIn

Vad är det?

Detta är ett nätverk där användarens profession och CV står i centrum. Du lägger upp en profil med vem du är, utbildning och vad du är duktig på. Sedan kan du nätverka med människor som har den kunskapen du efterlyser och vice versa. Ett kunskaps-utbyte helt enkelt.

Bra för

Nätverket består av kontakter. Många branscher har diskussionsforum där man delar kunskaper inom professionen. Det går också bra att dela status-uppdateringar precis som på Facebook samt skriva kortare ”artiklar” i stil med blogginlägg som man delar med sig av till sina kontakter.

Mindre bra för

Tänk på

Många rekryterare headhuntar via LinkedIn. Det går även bra att annonsera på LinkedIn.

Pintrest

Vad är det?

Pinterest är en slags anslagstavla där du kan lägga upp dina egna bilder. Du kan även söka på andras bilder och skapa egna anslagstavlor. Är det en bild du tycker om kan du skicka den vidare till de användare som följer dig.

Bra för

Har du ett särskilt event kan du lägga upp bilder från det eventet och skapa en egen anslags-tavla med bilder därifrån. Du kan också använda den som inspiration, samla fina pysselbilder som inspiration till andra lärare. Samla och dela bilder som på något sätt knyter an till din verksamhet.

Mindre bra för

Tjänsten är inte så utbredd i just Sverige och har relativt få användare.

Tänk på

Upphovsrätten. Du äger inte bilderna även om du kan ta dem och sätta dem på just din anslagstavla. Genom att du tar andras bilder, vilket hela tjänsten går ut på, tillgängliggör du dem också för dem som följer dig. Tänk på vilka bilder du som representant för Malmö stad sätter på din anslagstavla.

Twitter

Vad är det?

Slarvigt kallad en mikroblogg. Med meddelanden om 140 tecken gör du små status-uppdateringar, svarar på frågor, ställer egna frågor eller diskuterar med andra användare.

Bra för

Snabbt medium som är starkt relationsbundet. Här får du blixt-snabbt ut budskap eller information. Lika snabbt som du kan svara på frågor från medborgarna. De digitala trösklarna är låga och du har snabb tillgång till politiker, makthavare, journalister och medborgare.

Mindre bra för

Snabbt är inte alltid bra. Glöm inte att vara varm i hjärtat och kall i hjärnan. Det är lätt att säga något som inte alla skulle höra, eller berätta om något som inte ännu är beslutat. Men med ödmjukhet, ärlighet och gott uppsåt är Twitter en förvånandes-värd förlåtande miljö.

Tänk på

Alla kan se vad du skriver. Det kan vara svårt att se och få ett begrepp om, men det är som om du står på en fest och pratar. Alla kan lyssna. Tänk igenom vad det är du skriver så att det är sant och att du har täckning för det. Glöm inte att lyssna och delta i olika diskussioner lika mycket som du vill föra ut ett budskap. Rätt tidpunkt är också avgörande på Twitter, där en tweet anses ha en genomsnittlig överlevnad på ca 2 h.

Vimeo

Vad är det?

Vimeo är en videotjänst. Här kan du spela in t.ex. föreläsningar och göra dem tillgängliga i andra kanaler. Fungerar ungefär som Bambuser

Bra för

Vimeo är så pass utvecklat och väl använt att det fungerar att lägga in videoklippet så att man kan se det från andra sajter. Du kan spela in med Vimeo för att sedan lägga på din egna webbsida eller Facebook-grupp.

Mindre bra för

Vimeo är mindre bra för att spela in intervjuer eller kortare sekvenser som man sedan vill redigera.

Tänk på

Ljudet. Som med tjänster som Vimeo och Bambuser är ljudet viktigare än bilden.

YouTube

Vad är det?

Här kan du skapa ett konto och lägga upp egna videoklipp, eller skapa spellistor med andras videoklipp. Du kan även prenumerera på andra användares filmklipp.

Bra för

YouTube är världens andra största sökmotor (efter Google). YouTube förstår din smak och ger dig automatiska rekommendationer. Viss redigering kan du också göra när du spelat in det du önskar.

Mindre bra för

Att bara använda YouTube som kanal kan vara svårt. Det laddas upp 24 timmar film varje minut på YouTube. Bli inte nedslagen om du inte får många tittare utan försök att tänka på att vara relevant. Det är svårt att få tittare och likes på YouTube då tjänsten är så enormt stor, men är ett bra ställe att göra filmklipp tillgängliga på.

Tänk på

Om du inte har för avsikt att vara social på YouTube utan endast göra filmklipp tillgängliga för att använda i andra kanaler är det bättre du använder Malmö stads YouTube kanal / konto än att du startar ett eget. Kontakta mikael.hellman@malmo.se

Kommentera